Moşii de Vară preced sărbătoarea populară a Rusaliilor, care are loc la cincizeci de zile de la Paşti, atunci când Biserica ortodoxă sărbătoreşte Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile. În 2022 Moșii de Vară pică pe 11 iunie.
Potrivit site-ului crestinortodox.ro, la praznicul Moșilor de vară, în toate lăcașurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a tuturor celor trecuți la viața veșnică.
Tradiţia spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele morţilor au călătorit libere prin locurile unde au trăit, iar acum acestea sunt triste, pentru că trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo, părăsindu-i pe cei dragi.
Prin tradiţie, se spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă. Deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În multe localităţi din Muntenia, credincioşii împlinesc vechile tradiţii, iar masa de pomană caldă se mai numeşte „aburel” sau „aburi”. În acelaşi timp, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi.
De sâmbăta Morţilor de vară sau Moşii de vară, aşa cum este sărbătoarea cunoscută în rândul credincioşilor, se dă de pomană oamenilor nevoiaşi, preparatele pe care membrii familiei le-au adus la biserică pentru sfinţire, cum ar fi colaci și colivă, pachete cu mâncare, lumânări, haine sau diverse obiecte.
VEZI ȘI: RUSALIILE, SEMNIFICAȚIE ȘI TRADIȚII. CE E BINE SĂ FACI ÎN ACEASTĂ ZI DE SĂRBĂTOARE
De obicei, gospodinele pregătesc pentru această sărbătoare bucatele preferate de ruda pe care o comemorează. Vasele cumpărate trebuie umplute cu mâncare şi băutură.
Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.
La sărbătoarea Moşilor de Vară se împlinesc ritualuri speciale. Acesrea încep chiar în dimineaţa Sâmbetei Rusaliilor. La slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare : colivă, colaci, vin şi cireşe.
Sursa foto: Facebook